DENTAL İMPLANT

DENTAL İMPLANT

Günümüzde diş bakımına verilen önem artsa da insanlar diş kayıpları yaşamaya devam ediyor. Çürük, dişeti hastalığı ve dişe alınan darbeler diş kayıplarının başlıca nedenleridir. Köprü ve protez uygulamaları uzun yıllar diş kayıplarında tedavi seçeneği olarak kullanıldı. Fakat günümüzde “dental implant” doğal dişe en iyi alternatif olan tedavi şekli olarak kabul görmektedir.

Dental implantları vücudunuz ile uyumlu titanyumdan üretilmiş yapay diş kökleri olarak tanımlayabiliriz. Çürük veya hasar görmüş bir diş çekildiğinde hem “diş kökü” hem de dışarıdan görünen “kron” olarak adlandırdığımız kısım kaybolur. Bu durumda yapılacak “dental implant” diş kökü yerine geçer, üzerine yapılacak protezler de “kron” yerine geçer.

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?

Dental implantlar kendi doğal dişiniz hissiyatını vermekle kalmaz aynı zamanda kemikle kaynaşarak adeta daimi dişiniz haline de gelirler. Tam uyumlu olmayan bir protezle konuşma güçlüğü yaşarken implant destekli protezlerde bu sorunu yaşamazsınız. Takıp çıkartmalı protezlerin oluşturduğu rahatsızlık da dental implant uygulamalarında görülmez. Kısacası dental implantlar sayesinde rahatça yemeğinizi yiyebilir, konuşabilir ve özgüvenli bir şekilde gülebilirsiniz.

 

tay1

Dental İmplant tedavisi dolayısıyla zarar görebilir miyim?

İmplant yapılması planlanan bölgenin anatomisinin çok iyi bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekir. Alt çenede arka bölgelerde mandibular kanal olarak adlandırılan, içinden sinir ve damarların geçtiği bir yapı vardır. Mandibular kanala olan mesafe önceden hesap edilmeyip dental implantın ucu bu kanala ulaşır ve içinden geçen sinirde bir hasar meydana gelirse dudakta ömür boyu kalacak bir his kaybına neden olabilir. Üst çene ön bölgede aynı şekilde burun tabanı zarar görebilir. Üst çene arka bölgede maksiller sinüs boşluğuna dikkat edilmesi gerekir. Dental implant tedavisinde olası zararlardan kaçınmak için bu konuda uzmanlaşmış, yetkinliği olan doktorları tercih etmek çok önemlidir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

  1. Dental İmplantın başarı oranı nedir?

    Yaygın olarak gerçekleştirilen implant tedavisi çok başarılı sonuçlar vermektedir. Yapılan bölgeye göre değişmekle birlikte genel başarı oranı %98’dir.

  2. İmplant tedavisinde başarısızlık neden olur?

    Dental implantta başarı sağlamak için en önemli konu iyi planlama yapılmasıdır. İyi planlama yapılmadığında başarısızlık kaçınılmaz olur. Yapılması planlanan implant bölgelerinde yeterli miktarda kemik olması, implantların doğru yerlere, doğru açıyla yapılması çok önemlidir.

  3. Dental implant için yeterli miktarda kemik olmaması durumunda yapılabilecek bir şey var mı?

    Çeşitli yöntemlerle kemik ilavesi yapılarak implant için gerekli kemik miktarını sağlamak mümkündür. İlave edilecek kemikler duruma göre toz halinde veya blok halinde olabilir. Hastanın kendi ağzındaki başka bir bölgeden, başka bir insandan, hayvansal bir kaynaktan olabileceği gibi sentetik olarak üretilen bir kemik de kullanılabilir.

  4. Dental İmplantın Ömrü ne kadardır?

    Bilimsel kaynaklar 10 yıl ağızda kalan bir implantı başarılı kabul etmektedir. Normal dişlerimizi genellikle çürük ve dişeti problemleri nedeniyle kaybederiz. Doğal dişiniz yerine geçen dental implantları da dişeti problemi ne benzer nedenlerden kaybedebilirsiniz. Dental implantların dişe göre avantajı titanyum olması dolayısıyla çürümemesidir. Dental implant iyi bakıldığı ve düzenli kontrol edip en ufak bir problemde anında müdahele edildiğinde ömür boyu da ağızda kalabilir.

  5. Herkes Dental İmplant yaptırabilir mi?

    Diş çekimi yaptırabilecek düzeyde genel sağlık yeterliliğine sahip bir kişi dental implant yaptırabilir. Sağlıklı dişetlerine sahip olmak, ilgili bölgede yeterli miktarda kemik yoğunluğu aranan kriterlerdir. Dental implant yaptıracak kişinin ağız hijyenine önem veriyor olması ve düzenli diş hekimi kontrolüne gidiyor olması da çok önemlidir. Çok fazla sigara kullananlar, kontrol altında olmayan kronik diabet ve kalp gibi hastalıkları olanlar, baş boyun bölgesine radyoterapi tedavisi almış olanlar dental implant tedavisine uygunluk açısından özel olarak değerlendirilmelidir.

  6. Bifosfanat kullanıyorum, dental implant yaptırabilir miyim?

    Osteopöröz veya kanser tedavisi nedeniyle bifosfonat kullanan hastalarda dental implant da dahil kemik müdahelesi gerektiren dental tedaviler gerçekleştirilirse “osteonekröz” meydana gelebilir.Osteonekroz kemiğe ulaşan kan akımının kesi sonucu kemiğin ölü hale gelmesi ve kemikte yıkılma ve çökme olması durumudur. Bifosfanat kullanan kişiler dental implant yaptırmadan önce bu durumu doktorlarına belirtmelidirler.

  1. Dental İmplant ile köprü tedavisi arasındaki fark nedir?

    Çekilen dişinizin yanlarında doğal dişleriniz varsa klasik tedavide komşu dişlerin küçültülmesiyle yapılacak bir tedavi önerilir. Bu tedavi köprü olarak adlandırılır. Dental implantla bu eksiklik komşu dişleri küçültüp zarar vermeden çözümlenir.

  2. Dental İmplant yaptırmak için diş çekiminden sonra ne kadar beklemeliyim?

    Bilimsel bakış açısıyla çekilen diş bölgesindeki kemiğin oluşum zamanına göre 4 zaman diliminde yapılabilir:

    1-Diş çekilir çekilmez implant yapılması, (İmmediate)

    2-Diş çekildikten 4-8 hafta sonra, dişetinin iyileşmesinin beklenmesini takiben (Early)

    3-Diş çekildikten 12-16 hafta sonra , kısmi kemik iyileşmesinin beklenmesini takiben

    4-Diş çekildikten 16 hafta sonra, tam kemik iyileşmesini takiben.

     

    Hastaya zaman kazandırmak açısından diş çekilir çekilmez implant yapılması tercih edilir ama çekim bölgesindeki kemiğin durumu, çekilen bölgenin genel şeklinin uygun olup olmaması, çekilen bölgede mevcut bir enfeksiyonun olup olmaması gibi çeşitli faktörlere göre doktorunuz belirli bir süre beklemeyi önerebilir.

     

    Bu durumda kaç adet implant yaptırmam gerekir?

    En az 2 implant gereklidir. Tutuculuğun daha da artması için 3 implant tercih edilirse daha iyi olabilir.

  3. Birden fazla dişim eksikse de dental implant tedavisi yapılabilir mi?

    Birden fazla diş eksikliği söz konusuysa tek tek eksik olan diş yerlerine implant yapılabileceği gibi boşluğun önüne bir, arkasına başka bir implant yerleştirilerek bu implantların birbirlerine köprü tedavisi ile bağlanması da tercih edilebilir.

  4. Ağzımda hiç diş yok, takıp çıkartmalı bir protez de kullanmak istemiyorum. Bu durumda kaç tane implant yapılması gereklidir?

    Üst ve alt çene için ayrı ayrı düşünülmelidir. Her bir çene için en az 6 adet implant yapılması gereklidir. Bazı durumlarda 8 adet yapılması daha iyi sonuç vereceği için tercih edilmektedir.Yani alt ve üst çenede hiç diş yoksa en az 12 implant ile tedavi gerçekleştirmek gereklidir. Hareketli proteze benzer bir protezin implantlarla ağza sabitlendiği tedavi seçenekleri vardır. Bu durumda her bir çene için 4 implant yapılması da yeterli olabilmektedir.

  5. Protezimin oynamasından çok rahatsızım, dental implant bu sorunuma bir çözüm sağlanabilir mi?

    Hareketli yani takıp çıkartılarak kullanılan protez kullanan hastaların en büyük şikayetleri protezlerinin oynamasıdır. Özellikle alt çenede bu sorun dilin hareketinin de etkisiyle daha fazla hissedilir.Bu durumlarda hastanın kullandığı protezi özel parçalarla yapılacak olan implantlara bağlayarak bu tarz oynamaların da önüne geçilebilir.

    Bu durumda kaç adet implant yaptırmam gerekir?

    En az 2 implant gereklidir. Tutuculuğun daha da artması için 3 implant tercih edilirse daha iyi olabilir.

  6. İmplant yapıldıktan sonra üzerine diş ne zaman yapılabilir?

    İmplant yapımı sonrası kemikle kaynaşma süresi beklenir ve sonra üzerine protez yapılır. Kemikle kaynaşma süresi genelde alt çene için 2 ay, üst çene için 3 aydır. Sinüs lifting gibi ek cerrahiler söz konusu olduğunda süre uzayabilir. Özel yüzey özelliğine sahip bazı implantlarda bu süre 21 güne kadar inmektedir. Bu genel bilginin yanında bazı durumlarda “erken yükleme” olarak adlandırdığımız protezin hiç beklemeden hemen yapıldığı tedavi seçeneği de vardır. Bu durum için doktorunuzun ağız ve kemik durumunun uygun olduğu konusunda bir değerlendirme yapması gereklidir.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com