PEDODONTİ – ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ

PEDODONTİ – ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ

Doğumdan yetişkin bir birey oluncaya kadar çocukların dişleriyle ilgilenen diş hekimliği dalına Pedodonti yani çocuk diş hekimliği denir.

Çocukların 1 yaşından itibaren 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürülmesi tavsiye edilir. Bu sayede oluşabilecek bir sıkıntı erkenden teşhis edilip ilerlemeden çözülmüş olur ve diş hekimi çocuğun gözünde korku unsuru olmaktan çıkar.

İlk diş hekimi muayenesi genellikle kısadır ve gerekliyse çok küçük tedaviler gerçekleştirilir. Mümkünse sadece muayene yapılır. Bu sayede çocukların diş hekimleriyle keyifli bir ortamda tanışması sağlanır. Ailelerin çocukların yanında olması istenebileceği gibi, bazen çocuk ve hekim arasındaki ilişkiyi etkilememesi için dışarıda beklemeleri de istenebilir.

Kontroller

Çocuklara yapılan muayenede yaşına göre ağzında bulunması gereken dişlerin olup olmadığı, çürük varlığı, alt ve üst çene ilişkisi, dişeti sağlığı kontrol edilir. Gerekliyse dişlerin temizlenmesi önerilebilir, flor ihtiyacı olup olmadığı değerlendirilir. Aileler çocukların olması gereken ağız bakımları ile ilgili olarak bilgilendirilir. Çocukların parmak, dudak emme, dille ön dişlerini itme gibi alışkanlıklarının olup olmadığı kontrol edilir.

tay1

Çocukların dişlerinin fırçalanmasına ne zaman başlanmalıdır?

Genelde süt dişlerinin sürmeye başladığı 6 aylık dönem itibariyle diş temizliği başlamalıdır. Bu dönemde aileler dişlerde biriken süt ve diğer gıda artıklarını nemli bir gazlı bez ile silmelidir. Bu temizliği her beslenme sonrası yapmaları tavsiye edilse de ailelerin o dönemde genel yorgunluk durumu değerlendirildiğinde bu uygulamayı akşamları yapmaya başlamaları da yeterli olur.

Çocuklar elleriyle fırçayı tutabilecek duruma geldikten sonra çocuklara göre olan diş fırçaları verilerek diş fırçalamaya teşvik edilmelidir. Aileleri kendi dişlerini fırçalarken çocukların da yanlarında bulunmaları diş fırçalama bilinci oluşturmak açısından önemlidir. Çocukların 6 ila 8 yaşına kadar etkili bir diş fırçalama yapamayacağı düşünülerek ailelerin diş fırçalarken çocuklarını kontrol etmesi, gerekli durumlarda çocuklarının dişlerini fırçalaması gereklidir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

  1. Çocuklarda ilk röntgen ne zaman çekilmelidir?

    Çocuklarda ilk röntgenin çekilme zamanı ile ilgili bir kural yoktur. Diş röntgenlerinin özellikle daimi dişlerin ağızda sürmeye başladığı 6 yaşından itibaren çene içerisindeki diğer daimi dişlerin durumu ile ilgili diş hekimine çok faydası olur.

  2. Süt dişleri önemli midir?

    Süt dişleri çocukluk döneminde etkili beslenme sağlayabilmesi için önemlidir. Çocukluk döneminde yeterli beslenme gelişim açısından çok önemlidir. Aynı zamanda süt dişlerinin ağızda kalmaları gereken süre boyunca ağızda kalmaları alttan gelen daimi dişlere doğru rehberlik etmeleri açısından önemlidir. Bir süt dişi ağızda kalması gereken süreden önce çekilmek zorunda kalırsa önünde veya arkasındaki dişler çekilen boşluğa doğru kayar ve alttan gelen daimi dişin önünü kesebilir.

  3. Süt dişlerinde hangi tedaviler gerçekleştirilir?

    Süt dişlerinde daimi dişlerde gerçekleştirilen dolgu, kanal tedavisi gibi tüm tedaviler gerçekleştirilir. Ayrıca süt dişlerine özgü kanal tedavisine benzeyen amputasyon olarak adlandırılan bir tedavi de gerçekleştirilir. Flor uygulaması gibi koruyucu uygulamalar süt dişi sağlığı açısından önemlidir.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com