YİRMİLİK DİŞ OPERASYONUNU PLANLARKEN BİLMENİZ GEREKENLER
YİRMİLİK DİŞLERİN ALINMASI İÇİN EN UYGUN ZAMAN NEDİR?
KÖKLER TAM OLARAK OLUŞMADAN ÖNCE.
Eğer yirmilik diş kökleri tamamen gelişirse, dişin çıkartılması çok daha zorlaşır. Dişler yukarıdan aşağıya doğru gelişmektedirler. Bu nedenden dolayı, kökler gelişmeden önce yapıldığı takdirde, operasyon çok daha kolay olmakta, iyileşme süresi de kısalmaktadır. Gözünüzde canlandırın. Kumlara gömülmüş haldeki bir topu mu, yoksa bir masayı mı çıkartmak daha zordur? Topu çekip kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Ancak masayı çıkartmak için, önce kumları kazmanız gerekir. İşte bu yüzden, yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman, kök gelişiminden öncesidir.
YAZ TATİLİNİN BAŞINDA.
Yirmilik diş operasyonunun, sağlığınız iyi, stresiniz düşük, meşguliyetiniz azken ve sizinle ilgilenebilecek birileri varken gerçekleştirilmesini tavsiye ediyoruz. Yaz tatili döneminin başlangıcı, çoğu insan için bu şartları sağlamaktadır. Tabiki bazı kişiler için kış dönemi vakit ayırabilmek açısından daha uygun bir zaman dilimi de olabilmektedir.
Unutmayın! Yirmilik diş operasyonunu ertelememek çok önemlidir. Aksi takdirde, çok daha zorlu bir cerrahi müdahaleyle başa çıkmak veya hiç müsait olmadığınız bir zamanda ameliyat olmak zorunda kalabilirsiniz.
YİRMİLİK DİŞLERİNİZİ ALDIRMADAN ÖNCE NE KADAR BEKLEYEBİLİRSİNİZ?
Yirmilik dişler gömülü hale geldiklerinde, alınmaları zorlaşır. Bu yüzden, beklemenin iyi bir fikir olup olmadığı konusunda, diş hekiminizin profesyonel görüşünü dikkate almanızı öneririz.
YİRMİLİK DİŞ ALINMADAN ÖNCE BEKLEMEK GEREKİR Mİ?
Bu biraz karmaşık bir durum. Yirmilik dişlerinizi aldırmadan önce bir süre daha beklerseniz, yirmilik dişleriniz düzgün çıkabilir ve alınmalarına gerek kalmayabilir. Öte yandan, beklemek ağız içerisinde hasara neden olabilir ve yirmilik dişin alınmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle, yirmilik diş operasyonunun sizin için gerekli olup olmadığı konusunda, çene cerrahınızın profesyonel görüşüne güvenmenizi tavsiye ediyoruz.
YİRMİLİK DİŞLER ALINDIKTAN SONRA İYİLEŞME DÖNEMİ NE KADAR SÜRMEKTEDİR?
İyileşme genellikle 1 haftada gerçekleşmektedir. Bazı ameliyatlarda, iyileşme süresi 4 güne kadar kısalabilmektedir.
İyileşme süreniz şunlara bağlıdır:
Kullanılan anestezinin türü: Genel anestezi yerine lokal anestezi kullanılırsa, kendinizi toparlamanız daha kısa sürecektir.
İyileşme sürecinde beslenme şekliniz: Yalnızca abur cubur ve dondurmayla beslenen insanlar daha yavaş iyileşmektedirler.
İyileşmeyen diş çekim bölgelerinden kaçınmaktaki başarınız: Birçok insan ameliyat sonrasında gerekli adımları (yoğun sigara kullanmamak, pipet kullanmamak, başı yukarıda tutmak, ameliyattan sonra kısa bir süre dişleri fırçalamamak gibi) takip etmedikleri için, iyileşme sürecini birkaç hafta uzatmaktadırlar.
OPERASYONDAN SONRAKİ İLK 12 AYDA NELER OLUR?
Yüzün incelmesi: Yanakları ve kasları destekleyen yirmilik dişler alındığında, yüzde incelme görülmektedir. Ayrıca kasların yeniden düzenlenmesi, yüz ifadesinde de değişiklikler yaratabilmektedir. Bu değişiklikler aniden fark edilmektedir.
İkinci büyük azı dişlerinde soğuk hassasiyeti: Çekim sonrası yirmi yaş dişlerine komşu olan ikinci büyük azı dişlerinin kök yüzeylerinde soğuk içeceklere ve dondurma gibi gıdalara karşı görülen bu hassasiyet, diş kök yüzeyinin yapısal olarak yeniden şekillenmesiyle zaman içerisinde yok olur. Ancak bu süreç, birkaç ay sürebilir. Süreç boyunca, hassas dişler için tasarlanmış florürlü bir diş macunu kullanmanızı öneririz.
Dişeti çizginizde ufak katlanmalar hissedebilirsiniz: Bunun sebebi, iyileşme sürecinin bir parçası olarak kemiklerin yeniden yapılanması ve düzleşmesidir. Bu durum, 1 yıla kadar sürebilir.
Operasyondan 5-10 yıl sonra ufak sivri bir şeyin çıkmaya başladığını hissederseniz endişelenmeyin: Bunlar dökülen kemik parçalarıdır. Vücudunuz yıllar önce gerçekleşen ameliyattan kalan ufak kemik parçalarını zaman içerisinde dışarıya atmaya çalışabilir. Böyle bir şey hissederseniz, parçanın alınması için diş hekiminizle görüşün.
Arada sırada gerçekleşen hafif kemik ağrıları: Sebebi kesin olarak bilinmese de, bu ağrıların kemiklerin yeniden yapılanmasından kaynakladığı düşünülmektedir.
Çene Eklemi (Temporomandibular Eklem) Bozukluğu: Ağzınızı açarken ağrı hissedebilirsiniz. Çenenizden ses gelebilir veya ağzınızı açık tutmak güçleşebilir. Bu durum genellikle, operasyon sırasında ağzın uzun süre boyunca veya fazla geniş şekilde açık kalmasından kaynaklanır. Çenenize buz yerleştirin ve çenenizi dinlendirin.
YİRMİLİK DİŞ OPERASYONUNU KİMLER GERÇEKLEŞTİRMELİ?
Biz, operasyonun uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesini öneriyoruz. Uzmanlar konuyla alakalı ciddi düzeyde deneyime sahip olduklarından, beklenmeyen durumlara karşı da hazırlıklıdırlar. Öte yandan, düzenli olarak yirmilik diş çekme operasyonu gerçekleştiren ve bu konuda çok başarılı olan diş hekimleri de bulunmaktadır. En önemli kriter, operasyonu gerçekleştirecek kişinin, sürekli olarak bu tarz cerrahi operasyonlar gerçekleştiriyor olmasıdır. Konunun uzmanları tarafından gerçekleştirilmeyen yirmilik diş operasyonlarında sorun yaşanma oranı oldukça yüksektir.
Diş hekiminizin, özellikle çene cerrahisi için tasarlanmış özel döner aletler kullandığından emin olun. Diş dolguları ve benzer işlemlerde kullanılan ve sesi jet motorunu hatırlatan döner aletler, yirmilik diş operasyonlarında kullanıldıklarında, ciddi bir problem olan hava embolizmine yol açmaktadırlar. Diş hekiminize, kullanacağı aracın özellikle çene cerrahisi için tasarlanmış bir araç olup olmadığını sorun.
YİRMİLİK DİŞ OPERASYONUNA HAZIRLANMAK
Yirmilik diş operasyonundan sonra, hasta evine dönmektedir. Aşağıda listelediğimiz soruları diş hekiminize veya çene cerrahınıza, operasyon öncesinde sorun:
Birisinin beni eve bırakması gerekli mi?: Bu, kullanılan anestezinin türüne bağlıdır. Operasyon sonrasında sizi eve bırakacak birisinin olması, çoğu durumda tavsiye edilmektedir.
Ameliyattan kaç saat önce yemek yemeyi bırakmalıyım?: Eğer lokal anestezi uygulanacaksa, kan şekerinizin düşmemesi için, ameliyattan birkaç saat önce hafif bir öğün yemelisiniz. Diğer anestezi türlerinde, operasyona dolu bir mideyle girmemek en iyisidir.
Reçeteli ilaçlarımı operasyondan önce alabilir miyim?
Operasyon öncesinde almaktan kaçınmam gereken ilaçlar var mı?
ANESTEZİ TÜRLERİ
Aşağıda, yirmilik diş operasyonunda uygulanabilen anestezi türlerini, hafiften ağıra doğru sıralanmış halde bulabilirsiniz:
Lokal Anestezi: Operasyon sırasında uyanık olursunuz. Lokal anestezi etkisi altındayken, ağrı hissetmez, sadece hafif bir basınç hissedersiniz. Anestezi, alınacak yirmilik dişlerin yakınındaki bölgelere enjeksiyon yapılarak uygulanır. En hızlı toparlanma, lokal anestezide görülmektedir.
Sedasyon: Bilinciniz baskılanmış durumdadır. Operasyon boyunca hiç ağrı hissetmeyeceğiniz gibi, ameliyat hakkında ya hiçbir şey hatırlamaz ya da çok az şey hatırlarsınız. Sedasyonda, alınacak yirmilik dişlerin etrafındaki bölgeleri uyuşturmak için ayrıca lokal anestezi de kullanılır. Sedasyon için gerekli anestezi, damar içinden verilmektedir.
Genel Anestezi: Bilinciniz tamamen kapalı olur. Hiç ağrı hissetmez, operasyona dair hiçbir şey hatırlamazsınız. Dişlerin alınacağı bölgelere ayrıca lokal anestezi de uygulanmaktadır. Genel anestezi genellikle sadece zorlu operasyonlarda ve tüm yirmi yaş dişlerinin aynı anda çekilmesi gereken durumlarda uygulanmaktadır.
DAMAR İÇİ SEDASYON
Diş hekiminiz veya çene cerrahınızla bu konuyu konuşun. Karar verme aşamasında genellikle aşağıda listelediğimiz avantajlar ve dezavantajlar dikkate alınmaktadır:
Avantajları:
Hiçbir şey hatırlamazsınız.
Bilincinizin kapalı olması, diş hekiminizin veya çene cerrahınızın operasyonu daha rahat şekilde gerçekleştirmesini sağlayabilir. Bu durum, özellikle zorlu operasyonlarda avantajlıdır.
Dezavantajları:
Toparlanmak çok daha uzun süre. Damar içinden uygulanan sedasyon, 10 saat sonrasında bile halsizlik haline neden olabilir..
Eğer operasyondan sonra sizi alacak birisi yoksa, damar içi sedasyonu tercih edemezsiniz.
Damar içinden uygulanan sedasyonun maliyeti de daha yüksektir.
Damar içi sedasyon, uzmanlık ve deneyim gerektiren bir meseledir. Eğer bu seçeneği tercih edecekseniz, sedasyon işlemini tecrübeli bir genel anestezi uzmanının gerçekleştireceğine emin olun.
Endişelenmeyin. Damar içi sedasyonu tercih etmeseniz bile, operasyonun acısız şekilde gerçekleşmesi mümkün.